Партиите са основният фактор в обществено-политическият живот у нас, но сегашните партии

...
Партиите са основният фактор в обществено-политическият живот у нас, но сегашните партии
Коментари Харесай

Георги Пирински: На второ четене доста предложения за конституционни промени ще отпаднат

Партиите са основният фактор в обществено-политическият живот у нас, само че сегашните партии са всичко друго, освен това, което написа в Конституцията. Това заяви за Euronews Bulgaria Георги Пирински, председател на Народното събрание (2005-2009 г.) И добави, че през вчерашния ден депутатите гласоподаваха първичния вид на измененията в Конституцията. Но, съгласно него, идната седмица ще бъде написан нов законопроект, в който ще се търсят нови благоприятни условия за салда

Вчера гласуваха първоначалния вариант на промените в Конституцията. На второ четене ще отпаднат много от нещата, които в този момент са включени.

Преди да се внесе един законопроект в Народно събрание, изключително за Конституцията би трябвало да има поредност от полемики в обществото. Сега се внесе законопроекта юли месец и в този момент се вършат чак опити за полемики. И към момента никой не знае какво в действителност ще се предложи за гласоподаване на второ и трето четене. Очевидно става дума за упованията на хората за правораздаване и правосъдна система, когато приказваме за правосъдна промяна. Това зависи ли в кой съвет какъв брой хора ще има и каква ще е пропорцията? Явно е, че има въздействие над магистратите, които взимат решенията. Един път основният прокурор е недостижим и всевисш, другата седмица е уволнен, когато не е комфортен. Преди години относително млад, мургав човек, се оказа в листата на доста магистрати, които имат въздействие в правосъдната система. Кои са решаващите фактори в обществено-политическия живот? Партиите са тези. Сегашните партии са всичко друго, само че не и това, което написа в Конституцията.

Българска социалистическа партия е огромният дебитор в този спор за Конституцията. В Комисията по Конституционните въпроси членуват девет души. Един е от БСП, това е вероятно редовен човек, само че тя не взе никакво отношение във всички заседания на тази комисия. Редно беше БСП да сложи там някой от първия ред както другите партии, които сложиха там водещите си фигури. 

Чух, че желаят да се прави среща на „ Позитано “ с хората, които са били в последното Велико национално заседание. Едно е да си взел участие тогава, друго е в този момент всички специалисти и адвокати, които са наблюдавали всички тънкости, кое би трябвало да отпадне, да се добави, да имат обосновка. Правилника на Народното събрание планува ръководителя на всяка комисия, когато му бъде разпределен законопроект от ръководителя на Народно събрание, да ревизира доколко този законопроект дава отговор на законодателството. Този законопроект в този момент явно не става, това е, което Българска социалистическа партия трябваше да каже. Със 163 депутати ли ще се вдъхне доверие, че това са точните конституционни ремонти?

Очевидно е, че посредством мантрата " евроатлантически полезности " ще се крепи тази сглобка, посредством която ще се настаняват хора на всякакви постове. Когато нещо се поразминат ще се изпада в рецесии и взаимни обвинявания - както до момента. Очевидно се отваря сериозен шир с мини. Това са съставите на регулаторите, правосъдните институции. 

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР